Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Förbered dig för kris

Alla invånare har ett eget personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet. Om alla ser till att klara dig i minst 72 timmar vid en kris, så kan samhällets resurser användas till att hjälpa de mest nödställda.

Förbered dig

Vid en samhällskris kommer inte resurserna att räcka till alla drabbade samtidigt utan måste prioriteras för de mest utsatta. Har du reflekterat över hur just du och dina anhöriga skulle klara en vardag som inte fungerar som vi är vana vid? Vilka specifika behov och förutsättningar har ni att ta hänsyn till?

Planera för att kunna vara självförsörjande med mat och vatten i minst 72 timmar, eller så länge som just dina förutsättningar tillåter. Det betyder inte att samhällskrisen är över efter tre dygn. Det kan ta veckor, ja månader innan vardagen fungerar normalt igen. Det betyder inte heller att hjälpen kommer efter just tre dygn, men det ger dig tid att tänka över din situation för att kunna fatta viktiga beslut.

Krislåda

För att klara sig de första dygnen kan det vara idé att kontrollera så ni har allt man kan behöva hemma, har du en krislåda?

Gå in på webbsidan hesafredrik.nu och kontrollera hur förbered du är. Länk till annan webbplats.

VMA - Viktigt meddelande till allmänheten

 Signalen i utomhusvarningssystemet består av sju sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders paus mellan. Utomhusvarningssystem finns i större tätorter i Sverige. När du hör signalen från utomhusvarningssystemet ska du:

  • Gå inomhus.
  • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
  • Lyssna på radio för information.

När faran är över hörs en 30-40 sekunder lång signal.

Loggan för ett skyddsrum

Skyddsrum och andra skyddande utrymmen

Skyddsrum ska ge skydd åt befolkningen i krig. Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum är märkta med skylt. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.

Ta reda på var ditt närmaste skyddsrum finns där du bor och där du befinner dig dagtid. Vid flyglarm ska du omedelbart bege dig till ett skyddsrum eller i nödfall
till annat skyddande utrymme som källare, tunnel eller tunnelbanestation.

Hitta ditt närmaste skyddsrum på kartan Länk till annan webbplats.

Utbildning och övning

Om man som privatperson vill engagera sig för att skydda andra finns Frivilliga resurs grupper, FRG. Älmhults kommun har avtal med Civilförsvarsförbundet för att organisera FRG.

Kontakta Civilförsvarsförbumndet i Älmhult för mer information alternativt gå in på webbsidan www.civil.se/frg/ Länk till annan webbplats.

Till toppen