Älmhults kommuns arbete med coronaviruset, covid-19

Senast uppdaterad:

Folkhälsomyndigheten bedömer just nu att vi har samhällsspridning i Sverige och Kronoberg. Älmhults kommun följer aktivt händelseutvecklingen gällande coronaviruset covid-19 och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Svenska

Har du frågor sök svar på www.krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där finns myndigheternas samlade och bekräftade information om coronaviruset. Eller ring informationsnumret 113 13.

Vi informerar veckovis om spridningen av covid-19 i Älmhults kommun och inom socialförvaltningen.

Antal i Älmhults kommun

 • Totalt antal bekräftade fall bland invånare i hela kommunen: 108 st (förra veckan 104).
  Uppdaterad: 2020-08-06
 • Pågående fall bland brukare inom socialförvaltningen: 2 st  (förra veckan 0).
  Uppdaterad: 2020-08-06

Region Kronobergs information finns på deras webbplats: Bekräftade fall i Kronoberglänk till annan webbplats

Läs om hur vi arbetar med covid-19 i vård- och omsorgsboende och hemtjänst

Stanna hemma om du är sjuk

De rekommendationer som gäller just nu är att alla som är sjuka, även med lindriga symtom ska stanna hemma från förskola, skola och arbete 48 timmar efter du ​är frisk. ​

Det är viktigt att du stannar hemma när du är sjuk​. Om du inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Har du frågor eller är orolig?

Har du frågor om coronaviruset covid-19 sök svar på www.krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där finns myndigheternas samlade och bekräftade information om coronaviruset.

Du kan också ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är säkerställd av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Förhindra ryktesspridning

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och dela inte osäker information.

Provtagning för covid-19 för allmänheten

Det finns två typer av test för covid-19. Ett som visar om du har en pågående infektion och ett som visar om du har antikroppar, det vill säga har haft covid-19 tidigare.

Test för pågående covid-19

Om du är sjuk och vill veta om det är covid-19 kan du ta ett så kallat PCR-prov. Provet visar om du har en pågående infektion av covid-19. För att ta detta prov måste du haft symtom i minst 24 timmar, annars finns det risk att pågående infektion inte upptäcks. Testet är kostnadsfritt.

Test för pågående covid-19länk till annan webbplats

Antikroppstest

Om du är frisk men vill veta om du haft covid-19 tidigare kan du ta ett antikroppstest. Du måste ha varit symtomfri i minst 14 dagar för att få ta testet. Antikroppstestet kostar 200 kr.

Antikroppstest för covid-19länk till annan webbplats

Sommar och covid-19

Nu är sommaren här! Med anledning av utbrottet av covid-19 vill informera om vilka restriktioner och rekommendationer som gäller för resor, friluftsliv, camping med mera under semestern.

Fortsätt följ de allmänna råden

 • Stanna hemma om du har symtom
 • Håll avstånd
 • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör riskgrupp. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sätt.
 • Undvik större sociala sammanhang
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, eller använd handsprit

Inrikesresor

Folkhälsomyndigheten avråder från att resa kollektivt på grund av smittrisken. Sedan den 13 juni kan symtomfria personer resa i Sverige. Det är viktigt att alla följer reglerna om att hålla fysiskt avstånd mycket noggrant, både under resan och under vistelsen.

Utrikesresor

Utrikesdepartementet, UD, avråder från icke nödvändiga resor till alla länder. Den 30 juni hävs avrådan till: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. Beslutet gäller även för Monaco, San Marino och Vatikanstaten. För andra länder inom EU, EES och Schengen, gäller avrådan till och med den 15 juli. För övriga länder gäller avrådan till och med den 31 augusti.

Se aktuell information om utrikesresor på krisinformation.selänk till annan webbplats

Friluftsliv

När vi inte kan resa och umgås som vanligt förväntas det lokala friluftslivet öka kraftigt i sommar. Att fler människor ger sig ut i naturen är så klart positivt och något myndigheterna uppmuntrar. Samtidigt är det extra viktigt att alla visar hänsyn mot naturen, djurlivet, markägare och andra människor. Som vanligt är det viktigt att du håller koll på om det är eldningsförbud.

Badplatser

Tänk på att hålla avstånd till andra på stränder och badplatser. På badplatser och på andra platser där många människor samlas, är det viktigt att alla bidrar till att minska risken för smittspridning. Folkhälsomyndigheten bedömer att smitta via badvatten är osannolik.

För mer information se www.krisinformation.se/sommarlänk till annan webbplats

För dig som är företagare

Vårt lokala näringsliv är viktigt för oss alla i Älmhults kommun och covid-19 påverkar på många sätt.

Provtagning för covid-19 prioritetsgrupp 3

Nu kan du som har företag med anställda som bedöms vara samhällsviktiga provta dem för covid-19. Denna grupp benämns som prioritetsgrupp 3. Den provtagning som är aktuell för prioritetsgrupp 3 i nuläget är PCR-prov, det vill säga prov som visar om personen har en pågående infektion.

Mer information om samhällsviktig verksamhet kopplat till provtagning för covid-19 finns MSBs webbplats. MSB:s lista på samhällsviktig verksamhet. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På Länsstyrelsens webbplats kan du läsa mer och om hur du som arbetsgivare går till väga.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


1 juli 2020 – tillfällig ny lag ska minska smittspridning på serveringar

Information från miljö- och byggförvaltningen om tillfällig serveringslag i pdf.PDF (pdf, 114.8 kB)


Älmhults kommun sätter nu in åtgärder för att stötta näringslivet

Till följd av spridningen av coronaviruset drabbas flera företag i kommunen hårt. Älmhults kommun sätter därför in flera åtgärder för att stötta företagen.

– Vi har snabbt tagit till oss de förslag som bland annat de lokala företagen framfört och det som Svenskt näringsliv och Visita besöksnäringens branschorganisation gått ut med. Vi sätter nu in flera åtgärder för att stötta företagen, säger Elizabeth Peltola, kommunstyrelsens ordförande.

– Vi för nu samtal med företag i Älmhults kommun, inom olika branscher för att få en snabb överblick och kunna ta emot värdefulla synpunkter och behov. Dessa förs sedan vidare både regionalt och nationellt för att kunna påverka så att man stöttar företagen på rätt sätt, säger Maria Kristiansson, näringslivsutvecklare.

Informationspaket till restauranger och butiker

För att underlätta för kommunens restauranger, caféer och butiker har vi tagit fram ett informationspaket.

Det är budskap med påminnelser om att vara extra försiktig som gäst i café och restaurang eller som kund i butik. Affischer (en för restaurang och café samt en för butik), bordspratar samt golv-dekaler går nu att beställa i kommunhusets reception.

Beställ genom att maila info@almhult.se och hämta sedan materialet i kommunhusets reception.

Läs även Folkhälsomyndighetens frågor & svar om de nya reglerna för restauranger, krogar m.m.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åtgärder som underlättar för näringslivet:

 • I Älmhult är det få butiker som har försäljning utanför sin butik. Det vill kommunen nu möjliggöra. Möjligheten att varuexponera på en större yta än i ordinarie fall gäller till och med 31 augusti och den butik som vill ha försäljning utanför sin butik betalar ingen avgift till Älmhults kommun. Läs mer här.
 • Caféer och restauranger som har uteserveringar behöver nu inte betala avgift för markupplåtelse under sommarsäsongen och beslutet gäller till och med den 31 december 2020. Läs mer här
 • Om kunden begär anstånd förlänger kommunen betalningstiden på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, renhållning (sophämtning) samt tillstånd och tillsyn. Det vill säga fakturor från Älmhults kommun och renhållningsbolaget SSAM. Läs mer om hur du begär anståndlänk till annan webbplats
 • Kommunen påskyndar vid behov betaltiden till kommunens leverantörer för att på så sätt ytterligare bidra till att stärka företagens likviditet.
 • Kommunen kommer att prioritera akut/nödvändig tillsyn.
 • Låta restaurangernas uteserveringar öppna tidigare och stänga senare på säsongen (läs mer om tillstånd kring uteserveringar)länk till annan webbplats
 • Kommunen skjuter upp evenemang i stället för att avboka, för att låta de pengar som betalats in stanna hos företagen.
 • Kommunens näringslivsutvecklare (maria.kristiansson@almhult.se) får till uppgift att ledsaga företag kring frågor med anledning av de åtgärder kommunen vidtar och ha fortsatt dialog med kommunens näringsliv kring hur corona-pandemin påverkar er verksamhet.

Viktiga länkar för dig som företagare

För att underlätta din informationsinhämtning som företagare har vi samlat några viktiga länkar där du kan hålla dig kontinuerligt uppdaterad:

Företagarna

Företagarna har sammanställt flera olika filmer, senaste tillägget går igenom korttidsarbete respektive korttidspermittering.
Se filmerna på foretagarna.se/foretagarna-playlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Verksamt.se

Verksamt.se har samlat information från myndigheter som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19
Läs mer på Verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Regeringen

Information från regeringen gällande bland annat stöd till företagare.
Vilket stöd finns till företaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den 16 mars lanserade Regeringen ett stödpaket till näringslivet på över 300 miljarder. Bland åtgärderna finns att staten tillfälligt tar över kostnaderna för sjukskrivningar och delar av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar. Läs mer om krispaketetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Handelskammaren

Regeringen, Riksbanken och Finansinspektionen genomför olika åtgärder för att minska den ekonomiska skadan av Coronavirusets spridning. Handelskammaren förklarar vad de innebär och vart du kan vända dig för vidare information. Sidan uppdateras kontinuerligt.
Läs mer på Handelskammaren.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten

Information och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
Läs Folkhälsomyndighetens rekommendationerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs även Folkhälsomyndighetens frågor & svar om de nya reglerna för restauranger, krogar m.m.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arbetsförmedlingen

Här finns samlade frågor och svar kopplat till att säga upp personal eller permittera med anledning av coronaviruset.
Läs mer på arbetsförmedlingen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arbetsrättsliga frågor

Vid arbetsrättsliga frågor hänvisar vi till respektive medlemsorganisation.
Se Svenskt näringslivs lista: www.svensktnaringsliv.se/medlemsorganisationer/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Försäkringskassan

Försäkringskassan har information om smittbärarpenning, reseersättning, sjukpenning och ersättning för vab. Här hittar du vad som gäller hos Försäkringskassanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skatteverket

Företag som har fått betalningsproblem som en direkt konsekvens av coronaviruset kan söka anstånd hos Skatteverket med betalningen.
Information och blankett för ansökanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tillväxtverket

Tillväxtverket hanterar ansökan om Korttidspermittering och har information och stöd som kan hjälpa dig hantera förändringar på grund av covid -19-utbrottet.
Läs Tillväxtverkets informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv för dialog med regeringen angående de negativa konsekvenserna Corona medför för svenska företagare. Det här gör Svenskt Näringslivlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.se

Samlad krisinformation från svenska myndigheter. Ta del av samlad krisinformationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Livsmedelsverket

Frågor och svar för de som arbetar med livsmedellänk till annan webbplats

Älmhults kommun

Älmhults kommun tillhandahåller lokal information.
Vad händer i Älmhults kommun:
www.almhult.se/coronalänk till annan webbplats
www.almhult.se/corona-enlänk till annan webbplats

Nationella företagsakuten

Hit kan du som har akuta problem i ditt företag med anledning av covid-19 vända dig.
Läs mer på nationellaforetagsakuten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


För dig som har barn i förskola eller skola

För att minska risken för smittspridning ska barn, elever och personal vara uppmärksamma på symtom som feber, hosta och svårigheter att andas och vid sådana symtom hålla sig hemma. Det gäller även vid lättare symtom som halsont, snuva, illamående, huvudvärk och muskel- och ledvärk.

I nuläget är det inte aktuellt att stänga grundskolor och förskolor utan vi arbetar med förebyggande åtgärder.

Till skolstart kommer undervisningen på Haganässkolan vara på plats enligt schema. Mer information om uppstart och hur vi jobbar finns på https://www.haganasskolan.se/länk till annan webbplats

Vårdnadshavare med friska barn i förskola kan skicka sina barn som vanligt till förskola. Folkhälsomyndighetens rekommendationerlänk till annan webbplats

Förskola

Utbildningsnämnden beslutade den 30 april att alla vårdnadshavare som inte nyttjar sin plats under maj och juni blir fullt avgiftsbefriade. Ett steg för att kunna hålla smittspridningen på en låg nivå. Om du som vårdnadshavare skulle använda platsen vid något tillfälle under månaden, faktureras du full avgift. Under juli månad går faktura ut till samtliga som vanligt. Till hösten lyfts frågan igen utifrån då gällande situation.

Hur gör jag om jag inte kommer använda min plats och blir avgiftsbefriad?

 1. Tala om för personalen på ditt barns avdelning att ni inte kommer att använda platsen under kommande månad, ingen faktura utgår. Om ni skulle nyttja någon dag under månaden, går full faktura ut.
 2. Ingen justering av schema ska göras i IST. Ditt grundschema ligger kvar.

I och med denna möjlighet kommer fakturan för maj att komma ut en vecka senare än vanligt.

Om vi får problem med personalbemanning kommer vi att se till att det finns en förskola öppen i varje kommundel. Berörda kommer att få information om detta blir aktuellt.

15-timmarsplacering i förskola

Vi uppmanar alla vårdnadshavare som är föräldralediga eller arbetslösa att inte nyttja förskoleplatser tillsvidare. I stället uppmanar vi dig att ha barnen hemma. Detta görs för att minska smittspridningen av coronaviruset. Om beslutet ändras kommer du som berörd vårdnadshavare få information om detta.

Hur får jag lämna vid permittering?

Permittering innebär att en person är tillfälligt arbetsbefriad av sin arbetsgivare, men fortfarande har kvar sin anställning.

Om ett barns vårdnadshavare blir permitterad så påverkar det barnets rätt till plats på förskolan och fritidshem. Innebär permitteringen att vårdnadshavaren är helt arbetsbefriad så likställs det med att vara arbetssökande vad gäller plats på förskola och fritidshem. Det räcker med att ett av barnets vårdnadshavare är permitterad för att detta ska gälla.

Om du som vårdnadshavare blivit permitterad så ska du meddela ditt nya behov i IST genom att fylla i ett nytt schema. Är du permitterad viss del av din tjänst är det dessa tider som ligger till grund för omsorgsbehovet.

Är du helt permitterad erbjuds du 15 timmar per vecka för förskola. Du kan välja mellan att lämna kl. 9.00 -14.00 tisdag, onsdag och torsdag eller kl. 8.00 – 11.00 måndag-fredag. På fritidshemmet erbjuds du att lämna två schemalagda eftermiddagar per vecka till kl. 16.00.

Har du frågor kring detta så kontakta din rektor på ditt barns förskola eller fritidshem.

Åtgärder som kan bli aktuella

 • Kommunen följer utvecklingen noga och vi står redo att stänga verksamheter. Det är viktigt att känna till att stängning av grundskolor och förskolor får stor inverkan på vårt samhälle. Det finns föräldrar som har samhällskritiska funktioner och arbetar i vården. Av den anledningen är det utomordentligt viktigt att Älmhults kommun håller sina förskolor och grundskolor öppna så långt det är möjligt.
 • I skolan förbereder vi bland annat för elever som tillhör riskgrupper att tillgodose utbildning på distans för att undvika smitta. Vi förbereder oss också för att kunna genomföra distansutbildning för större grupper.
 • För att garantera alla barns rätt till utbildning förbereder vi också för att kunna bedriva lovskola till exempel på sommaren och skola under helger. Det kan också bli aktuellt med terminsförskjutning.

Så pratar du med barn om coronaviruset

Här hittar du råd och tips på krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För dig som är elev på Haganässkolan/Vuxenutbildningen/SFI

Efter beslut från regeringen kommer undervisningen vid skolstart vara på plats enligt schema. Mer information om uppstart och hur vi jobbar finns på https://www.haganasskolan.se/länk till annan webbplats

Har ni frågor kontakta mentor/ undervisande lärare eller resp. rektor.

Fritidsgården Freja är fortfarnade stängd.

För dig som är anhörig till äldre eller svårt sjuk person

För att skydda de boende från smittspridning är det besöksförbud sedan 1 april på vård- och omsorgsboende. Detta gäller även dig som är frisk. Håll gärna kontakt med de äldre genom att ringa eller använd sociala medier.

Besök inte heller äldre släktingar i deras hem i onödan. Håll kontakt genom att ringa/sociala medier.

På Älmhults kommuns egna vård- och omsorgsboenden finns möjlighet till säkra möten tack vare plexiglasskärmar utomhus, där de boende kan träffa sina närstående utan risk för smitta. Det är viktigt att vi alla följer de regler som finns för att vi ska kunna fortsätta erbjuda möjligheten.

Nicklagården, Almgården, Hallaryd och Häradsbäck har stängt sina kommunala restauranger för allmänheten för att minimera risken för smittspridning av coronaviruset.

Att tänka på vid högtider

Våra högtider och firanden i år blir inte som vanligt. Vi behöver fortsätta att ta hand om varandra och istället för att träffa våra nära och kära för att fira, måste vi tänka på att skydda varandra från smittspridning.

Det är särskilt viktigt att skydda våra äldre och riskgrupper, som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19.

Här är Folkhälsomyndighetens råd för att bromsa smittan under kommande högtider och firanden:

 • Undvik stora firanden och kalas – även dop och bröllop.
 • Undvik resande om det inte är absolut nödvändigt.
 • Res inte kollektivt om du inte måste.
 • Stanna hemma, även om du bara är lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta, med tvål och vatten – minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
 • Håll avstånd till andra på bussen, tåget.
 • Undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
 • Är du äldre än 70 – undvik sociala kontakter och platser där människor samlas.
 • Undvik att besöka äldre vänner och släktingar.

Folkhälsomyndigheten ger ut så kallade allmänna råd som visar hur smittskyddslagen ska användas. De innebär bland annat att det är viktig att undvika större sociala sammanhang där flera personer träffas.

Trossamfundsledare talar om covid-19

Med anledning av den rådande situationen har Myndigheten för stöd till trossamfund och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bett företrädare för olika trossamfund att informera om corona/covid-19.

Se filmerna här. länk till annan webbplats

Filmerna är inspelade av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) och Kommunförbundet i Skåne våren 2020.

För dig som behöver hjälp

Det kan vara så att du behöver begränsa dina sociala kontakter en tid framöver på grund av det rådande läget i Sverige. Du som är äldre, infektionskänslig eller lever nära någon som är infektionskänslig kan behöva hjälp med att bland annat handla matvaror.

Vi är många i Älmhults kommun som tar ansvar och tillsammans arbetar för att hjälpa varandra:

 • ICA Nära i Liatorp har extra öppet för riskgrupperna klockan 07.10-08.00. De har även utkörning. Läs mer här: https://www.facebook.com/ICALiatorp/länk till annan webbplats
 • De flesta av de 60 medlemsföretagen i Handelsplats Älmhult har hemleverans av varor. Läs mer på www.handelsplatsalmhult.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Lidl Älmhult har utökade öppettider för äldre och särskilt utsatta. Från och med den 25/3 öppnar butikerna en timme tidigare onsdagar och lördagar. Läs mer på www.lidl.se
 • Svenska Kyrkan i Älmhult hjälper till att förmedla kontakter, Agneta Grimberg telefon 0476-561 86.
 • Wärkstan AB, Patrik Carlsson, telefon 0476-51 400, hjälper gärna matbutiker som behöver hjälp med leveranser.
 • Facebookgruppen Corona Älmhult ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något” har cirka 800 medlemmar och hjälper gärna till. Här kan man skriva om man behöver hjälp med att handla, köpa medicin eller annat nödvändigt. Kontakta gärna Annika Kling, på telefon 076-337 80 74
  Corona Älmhult ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något” på Facebooklänk till annan webbplats
 • ICA Maxi Älmhult öppnar upp för fler tider i deras online. Läs mer på deras webbsida https://www.ica.se/handla/maxi-ica-stormarknad-almhult-id_02251/länk till annan webbplats

För dig som behöver prata

Ring en vän

Ring en vän är bemannad måndag-fredag klockan 10-12 och 14-16 och söndag klockan 14-16 med ideella från våra olika församlingar och samfund i Älmhults kommun.

Det behöver inte vara något särskilt, du behöver inte ha en anledning att ringa, men just nu behöver vi prata med varandra och det går jättebra att göra via telefon.

Ring en vän, telefonnummer 0476-561 70.

Promenera tillsammans med oss

Friskis&Svettis tillsammans med gruppen Corona Älmhult ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något” kommer att promenera tillsammans vid några tillfällen under våren. Tanken är att komma ut en sväng, få möjlighet att träffa och prata med andra om du känner att du behöver det. Häng med!

Vi promenerar i cirka 40 minuter i lätt terräng, grusstig och/eller asfalt.

Måndagar: 27 april, 4 maj, 11 maj, 18 maj
Tid: klockan 17.00
Plats: samling vid Friskis

Fredagar: 30 april (obs torsdag), 8 maj, 15 maj, 22 maj
Tid: klockan 17.00
Plats: samling OK Elmes Klubbstuga, Fågelvägen

Under promenaden håller vi det avstånd som behövs och vi stannar hemma om man känner sig sjuk. Välkommen!

Så här arbetar Älmhults kommun

Vi bevakar kontinuerligt händelseförloppet för att snabbt kunna agera vid förändringar. Sedan onsdag, 11 mars, samordnar Älmhult kommun sig i en stab för att skapa uthållighet i arbetet med coronaviruset. För att säkerställa att våra samhällsviktiga funktioner fungerar, analyserar vi våra verksamheter för att vara redo om till exempel personalbrist skulle uppstå.

Råd för att undvika att bli smittad och smitta andra

Tvätta händerna ofta

Smittämnen fastnar lätt på händer och andra ytor som till exempel dörrhandtag. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket

När du hostar och nyser sprids små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en näsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma om du är sjuk

Stanna hemma när du är sjuk. På så sätt undviker du att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Nyheter om corona

 1. Senast ändrad: 2020-08-06 11:58

  Stort TACK till alla er som håller i och håller ut – tillsammans tar vi oss igenom krisen

  Bland Älmhults kommuns nästan 1000 vård- och omsorgstagare har smittspridningen sedan början av juni varit nere på låga nivåer. Det är tillsammans vi tar oss igenom …

 2. Senast ändrad: 2020-07-08 11:49

  Region Kronoberg erbjuder allmänheten test för pågående covid-19-infektion

  Från och med onsdag 8 juli erbjuder Region Kronoberg allmän provtagning för covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Provtagningen gäller personer med symtom …

 3. Senast ändrad: 2020-06-18 14:04

  Aktuellt om corona och covid-19 vecka 25

  Det är inte över än. Det är fortsatt väldigt viktigt att vi alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 4. Senast ändrad: 2020-06-18 09:04

  Ingen vanlig midsommar

  Hjälp till att stoppa coronapandemin och fortsätt att vara rädda om varandra. Faran för smittspridning är långt ifrån över. Det betyder att du ska undvika folksamlingar …

 5. Senast ändrad: 2020-06-12 16:06

  Aktuellt om corona och covid-19 (vecka 24)

  Studenter springer ut och resandet kommer igång. Det är viktigt att alla fortsätter ta ansvar, så inte smittspridningen ökar. Älmhults kommun arbetar för att säkerställa …

 6. Senast ändrad: 2020-06-09 10:09

  Fackförbundet Kommunal och Älmhults kommun överens om rutiner och skyddsutrustning

  Under hela coronapandemin har Älmhults kommun och fackförbundet Kommunal arbetat nära varandra för en trygg arbetsmiljö, genom kontinuerlig dialog om rutiner, …

 7. Senast ändrad: 2020-06-05 10:14

  Fortsätt hålla i och hålla ut

  Det är en annorlunda tid vi nu tillsammans går igenom. En tid ingen av oss har erfarenhet av. Under dessa drygt fyra månader som coronaviruset har härjat runt i Sverige …

 8. Senast ändrad: 2020-05-29 11:37

  ”Hälsa-på-skärmar” installeras på Älmhults vård- och omsorgsboenden

  Nu gör Älmhults kommun sina vård- och omsorgsboenden åter tillgängliga för besökare. Tack vare plexiglasskärmar utomhus kan de boende träffa sina närstående utan risk …

 9. Senast ändrad: 2020-05-28 15:52

  Aktuellt om corona och covid-19 under vecka 22

  Plexiglas gör det möjligt för nära och kära att ses på våra boenden, skolan förbereder för annorlunda skolavslutningar och vi fortsätter med fokus på uthållighet. Nu kan …

 10. Senast ändrad: 2020-05-27 17:05

  Inter IKEA Group skänker munskydd och visir för tre månaders förbrukning

  IKEA skänker 40 000 munskydd och 2 000 visir till vården i Älmhults kommun. Skyddsutrustning har redan levererats och används nu i vården.

Håll dig informerad