Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Förslag från medborgare

Har du synpunkter på kommunens verksamheter eller förslag på hur kommunen kan bli bättre? Välkommen att skicka in dem till oss!

Vi tar emot synpunkter och förslag från dig som är engagerad i kommunens utveckling, oavsett om du bor i kommunen eller inte. Vi uppskattar om du lämnar namn och kontaktuppgifter så att vi kan kommunicera med dig om dina förslag och synpunkter, men respekterar om du vill vara anonym.

På denna sidan publicerar vi inkomna förslag eller synpunkter och även hur de hanteras. Om det behövs, redigerar vi i det som publiceras för att inte visa sekretessbelagda uppgifter.

Material som kan antas strida mot gällande lagar kommer inte att publiceras.

Synpunkter, förslag, klagomål med mera får inte innehålla:

 • Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar
 • Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier
 • Olovliga våldsskildringar eller pornografi
 • Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet
 • Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material
 • Svordomar eller obscena ord
 • Reklam för produkter och tjänster från privata företag

Material som bryter mot dessa regler kommer att avvisas. De kommer inte att hanteras och kommer inte heller att publiceras.

Inkomna förslag

Här nedan kan du ta del av alla förslag som inkommit.

Visa endast förslag med status: under handläggning - avslutad


 • Hagabotorget


  De nya området i hagabo som nyligen har blivit klar är skit fint. De ändå som inte är bra är belysningen den är svag och man ser inte om man tex är ute på kvällen med barnen eller när
  man ska rasta hunden. Därför är det svårt att släppa ut barnen på kvällen själva för att leka på lekplatsen.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • SFI


  why it takes so long time to get a place for SFI in Älmhult? The application was submitted more than 3 months and there is no any update when it can be granted a place to start studying Swedish. It is not possible how many people in the queue. Please investigate what is the problem with the learning place for SFI. Otherwise it is very hard for immigrants to find a job in Sweden. thank you.
  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Laddstationer


  Det borde finnas laddstationer för elbilar/hybrid vid Ryfors skola och förskola, alternativa färdsätt dit är begränsade. Detta ur miljösynpunkt men också för att göra arbetsplatserna mer tillgängliga.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Belysning lekplats


  Hej Kommunen!
  På Albins åkers lekplats i Diö är det barn som åker i pulkabacken i mörker nu när snön kommit.
  Vi skulle vilja att belysning sätts upp som kan vara tänd när folk är där och åker.
  Med vänlig hälsning
  Olle, Pelle och Ville Nilsson i Diö

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Konst i stadens centrum


  Jag tycker att Älmhult borde satsa på konst i stadens centrum. Ta Nässjö som ett gott exempel där har etablerade konstnärer fått smycka väggar med vacker och spännande konst. I Växjö pryder lokala konstnärer elskåpen med sina bilder. Kulturen är en viktig del även i små städer
  och jag tror att en ärlig satsning på konst skulle lyfta staden och göra den mer attraktiv.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Covid-19


  Covid-19 älmhult, varför inte stänga skolorna ett par månader, för det är ungdomar som är den som sprider det mesta smittan, för dem bryr sig inte om att använda munskydd, dem bryr sig bara om att dem måste se bra ut, inte tänker dem på att dem kan bli sjuka och till och med dö.
  Och ha typ av portvakter vid affärer så det inte är tillåtet att vara för många i en affär. Och det ska delas ut munskydd i alla affärer och butiker när man går in. Det räcker inte att några få ha det själv med sig, det ska delas ut så länge smittan är här om vi ska får bukt på detta hemska.

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Reklamskylt


  Reklamskylten som är vid Kronobergs bil har alldeles för hög ljusstyrka när det är mörkt. Man blir väldigt bländad av den speciellt när den skiftar från en mörkare bild till en ljusare. Jag vet inte om den tillhandahålls av kommunen eller om den är privat men jag tycker att man ska sänka
  ljusstyrkan ganska ordentligt på den. Det går kanske programmera den så den har lägre ljusstyrka under den mörka delen av dygnet?

  Status: Under handläggning
  Läs mer
 • Cykelväg


  Jag tycker att ni borde bygga en cykelväg till Pjätteryd ifrån Bökhult (Älmhult).
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelvägar


  Varför grusas inte cykelvägarna bland annat södra esplanaden som är väl trafikerad cyckelväg.
  På mornarna den trafikeras från ca 0500-0700. Om jag inte minns fel skulle det vara prio 1 på cyckelvägarna är glashalt

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Mer personal i kommunens små tillagningskök


  Placera mer personal i kommunens små tillagningskök och öka kapaciteten där.Kostenheten framför farhågor om att de vid hög personalfrånvaro får problem att leverera måltider till förskolor, skolor, vård- och omsorgsboenden. Deras lösning är att centrera medarbetare till verksamhetens kök i centrala Älmhult och stänga flera små tillagningskök i småorterna. Vårt förslag är att istället för att stänga tillagningskök, placera ytterligare medarbetare i de mindre köken och öka kapaciteten där. Att ha flera isolerade enheter kan trygga att kostenheten i ett ansträngt läge då kök tvingas stänga på grund av smitta, ändå har tillräckligt med kapacitet att klara av sitt uppdrag. Att under pandemin samla fler personer på samma arbetsplats tycks gå emot rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
  Status: Under handläggning
  Läs mer